Sejarah Penubuhan

Sekolah Menengah Tahfiz Harapan asal penubuhannya di kenali sebagai Sekolah Agama Menengah Harapan.

Mula ditubuhkan dengan pengambilan pelajar tingkatan satu pada tahun 1997 di alamat : No. 185 Jalan Bunga Pekan, Kawasan 6, 42700 Banting, Kuala Langat, Selangor Darul Ehsan. Jumlah pelajar ketika itu seramai 30 orang. Pada Januari 2001,

Kami berpindah ke alamat Lot 3611 Jalan Hj Damansor, Kampung Jenjarom, 42600 Jenjarom, Kuala Langat, Selangor Darul Ehsan dengan jumlah pelajar seramai 105 orang. Pada tahun 2001 juga kami telah mula menawarkan Pengajian Tahfiz.

Sepanjang penubuhannya, beberapa pencapaian positif dan memberangsangkan telah dicapai oleh pelajar-pelajar sama ada diperingkat kampong, daerah dan peringkat kebangsaan (pertandingan nasyid dan hafazan Al-Quran.

Berikutan dengan kejayaan yang dicapai, pihak sekolah telah mengembangkan lagi bakat pelajar dalam bidang sukan seperti sukan bola sepak bagi mengimbangi kecemerlangan dari segi rohani dan jasmani.

Pada 1 April 2012 kami telah mendapat sijil pendaftaran penuh dengan menggunakan nama SEKOLAH MENENGAH TAHFIZ HARAPAN. No. Perakuan Pendaftaran : 13S (2) 2/8 dan Kod Sekolah : BYA1059.

Your IP:182.239.43.86

You are here: Home Profil Sekolah Sejarah